Cum se obtine autorizatia de mediu

Autorizatia de mediu este obligatorie societatilor a caror activitate are impact asupra mediului inconjurator. Autorizatia de mediu trebuie eliberata atat pentru societati care incep activitati noi, pentru societati care desfasoara activitati existente precum si pentru societati a caror autorizatii de mediu au expirat (prelungirea autorizatiei de mediu).

 

Cum verificam daca activitatea unei companii necesista autorizatie de mediu?

Pentru a veni in sprijinul cititorilor nostri, Cabinet Expert de Mediu – ing. Maria Bordeanu, a intocmit o lista a codurilor CAEN pentru activitatile supuse autorizarii de mediu.

Asadar daca codul CAEN al unei activitati se regaste in aceasta lista, atunci este necesara obtinerea autorizatiei de mediu.

Procedura obtinerii autorizatiei de mediu:

obtinere-autorizatie-de-mediu

1. Intocmirea documentatiei:

Prima etapa in procesul obtinerii autorizatiei de mediu, este intocmirea unei documentatii ce va contine o serie de documente si inscrisuri aferente autorizarii.

*Click aici pentru a vedea:  actele necesare obtinerii autorizatiei de mediu.

2. Depunerea documentatiei :

In momentul in care documentatie este finalizata aceasta trebuie depusa la autoritatea competenta. Un angajat al institutiei va face o verificare initiala a documentelor pentru a se asigura ca acestea sunt complete si in regula.
Daca documentele sunt incomplete, necorespunzatoare, exista suspiciuni sau sunt neconcordante in inscrisuri depunerea dosarului va fi refuzata categoric.

Concomitent cu depunerea fizica a dosarului, trebuie efectuata si depunerea online a documentatiei in sistemul integrat de mediu. (SIM).

3. Vizita corpului de control:

Pentru activitatile existente, in termen de 20 zile lucratoare de la depunerea dosarului la autoritatea de mediu, va fi intocmit indrumarul cu problemele rezultate din analiza initiala a dosarului. Totodata va fii delegata o persoana oficiala pentru prelucrarea documentelor din dosar si emiterea autorizatiei; aceasta va efectua o vizita in teren la locatia in care se desfasoara actvitatea care urmeaza a fi autorizata.
Vizita are scop verificarea amplasamentului tinand seama de documentele depuse in cadrul documentatiei. Concret toate incrisurile trebuie sa coincida cu ce se regaseste la fata locului.

In functie de specificul activitatii desfasurate de catre agentul economic, delegatul autoritatii de mediu poate sa solicite suplimentar anumite documente. Asfel documentatie va fi revizuita prin depunerea documentelor adiacente.

4. Eliberarea autorizatiei de mediu:

Termenul legal de eliberare al autorizatiei de mediu este de maxim 90 de zile lucratoare, de la data depunerii dosarului complet (si revizuit daca se solicita suplimentar acest lucru).Intr-o prima etapa draftul autorizatiei va fi postat pe site-ul autoritatii de protectia mediului, in scopul dezbaterii publice.

Decizia de emitere a autorizatiei de mediu poate fi contestata in termen de 30 zile lucratoare de la data afisarii acesteia. Dupa realizarea dezbaterii publice si analizarea rezultatelor acesteia, autoritatea competenta stabileste daca emite autorizatia de mediu cu sau fara program de conformare.

In cazul in care se solicita un program de conformare, titularul activitatii va intocmi proiectul acestui program, pe care il va depune la autoritatea competenta in termen de 10 zile de la luarea deciziei; proiectul programului de conformare va cupride termene realizabile, responsabilitati, surse de finantare pentru realizarea masurilor impuse.

5. Revizuirea autorizatiei de mediu:

Se realizeaza ori de cate ori exista o schimbare de fond a datelor care au stat la baza emiterii ei; titularul activitatii informeaza in scris autoritatea competenta de mediu despre aceast lucru, iar autoritatea competenta va emite o aurorizatie de mediu revizuita care va include acele date care s-au modificat sau va decide reluarea procedurii de emitere a unei noi autorizatii; autorizatia de mediu revizuita va avea acelas numar si aceeasi data cu autorizatia supusa revizuirii urmata de sintagma “revizuita la data de …….”.

6. Valabilitatea autorizatiei de mediu:

Termenul legal de valabilitate al autorizatiei de mediu este de 5 ani. Cu minim 45 de zile inainte de expirarea termenului de valabilitate a autorizatiei, societatile economice care desfasoare acealeasi actitivati au obligatia de a-si reinoii autorizatia de mediu.

Procedura de reinoire a autorizatiei de mediu este similara cu cea pentru obtinerea unei autorizatii de mediu noi.

7. Riscurile functionarii fara autorizatie de mediu:

Functionarea fara autorizatie de mediu, pentru activitatile care sunt supuse procedurii de autorizarea, este interzisa. Contraventiile  se vor sanctiona cu amenda cuprinsa intre 5.000 lei  la 10.000 lei (RON), pentru persoane fizice, si de la 30.000 lei  la 60.000 lei , pentru persoane juridice.

 

obtinerea-autorizatiilor-de-mediu

Va ajutam la obtinerea autorizatiei de mediu: intocmire si depunere documentatie

afla mai multe detalii priviind costurile si procedurile oficiale obtinerii autorizatiei de mediu:

Numele dvs.

adresa de email a dvs.

subiect

mesajul dvs.